
Ukraynalı öğretmenler ülkelerindeki savaşı gözyaşlarıyla anlattı
Rusya’nın Ukrayna’ya karşın işgal girişimi 9’uncu gününe girerken ülkelerinden binlerce kilometre ötede olan Ukraynalılar çatışmaları endişeyle peşine düşüp takip ediyor. Ukrayna’dan binlerce kilometre uzakta olan Gaziantep’te yaşayan Ukraynalılar, Rusya’nın vatan topraklarına yaptığı saldırıları gözyaşlarıyla izliyor. Kendileri Gaziantep’te akılları ve kalpleri ise Ukrayna’da olan Ukraynalı müzik öğretmenleri, ülkelerinde yaşanan çatışmaları İhlas Haber Ajansı’na (İHA) hüngür hüngür ağlayarak anlattı.
Gözlerine uyku girmiyor
Günlerdir gece gündüz ülkelerine yapılan saldırıları takip eden Olena Neşeli, Renata Popovchy Çavdar ile Katryna Klymenko’nun gözüne çatışmaların başladığı ilk günden beridir uyku girmiyor. Kalpleri Rusya’nın işgal girişimine direnen yakınlarıyla birlikte atan 3 hoca, işgal girişiminin durdurulması için çağrı yaptı.
“Korkunç görüntüler geliyor”
Rusya’nın serbest bir ülkeye karşı savaş başlattığını aktaran Katryna Klymenko, derhal ailesinin Kerson şehrinde yaşadığını söyledi. Kerson’un çatışmaların yoğun yaşandığı şehirlerden biri olduğunu kaydeden Klymenko, “Şu Anda ailem evinde oturuyor. Sirenler çaldığı süre en köşedeki odaya geçip bekliyorlar. Fazla sayıda arkadaşım çatışmalarda yakınlarını kaybetti. Sahiden ben orada olmak istiyorum ama gidemiyoruz. Aralıksız sabahtan akşam savaşı peşine düşüp takip ediyoruz. Korkunç görüntüler geliyor. Herkes bu savaşa hayır demeli. Ara Sıra yalnızca savaşa ‘hayır’ seslenmek bile yeterli gelebilir. Cümbür Cemaat Ukrayna’da işgale karşı boyun eğmez halka moral vermeli” ifadelerini kullandı.
“Bize ‘Savaş başladı’ dedikleri vakit inanmadık”
Ukrayna’nın işgal girişimine uğramasından nedeniyle şimdi Gaziantep’te acı çektiklerini vurgulayan Renata Popovchy Çavdar, binlerce kilometre ötede olmalarına rağmen oradakilerin yaşadığı acıyı içlerinde hissettiklerini dile getirdi. Ukrayna’da yaşayanların gece uyuduklarında “Acaba sabahleyin uyanabilecek miyiz” diye düşündüklerini paylaşan Çavdar, “Bu koşul bizim için çok baskı. Biz bir haftadan beridir acı çekiyoruz. Ders veriyorum ama kafam, aklım Ukrayna’da. Acaba ne oldu diye aralıksız haberleri takip ediyoruz. Benim 28 yılım ülkemde geçti. Saldırının birincil gününde bize ‘Savaş başladı’ dedikleri zaman inanmadık. Her yerden saldırıyorlar. Hiç acımadan sivil halka saldırıyorlar. İnsan olan bunu nasıl yapabiliyor? Bir haftada 16 çocuk ölmüş. Görüntüleri izleyince içimiz gidiyor. Savaş olmasın. Barıştırma olsun. Dünyada her tarafta barış olsun yalnızca Ukrayna’da yok. Böyle bir durum 21. yüzyılda nasıl yaşanabilir. Hala yaşananların fena bir rüya olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
“Bizi Suriyeli arkadaşlarımız mükemmel anlıyor”
Günlerin kendileri için iyi geçmediğini ifade eden Olena Neşeli de 10 yıldır Gaziantep’te müzik öğretmenliği yaptığını söyledi. Derhal kendilerine çalışmanın güç geldiğini anlatan Neşe Saçan, “Kızım şu anda Ukrayna’da. Ülkeden çıkarıp Gaziantep’e getirtmeye çalışıyoruz. İnşallah birkaç gün sonradan kazanç. Kızım yaşananlardan dolayı fazla şaşkın. Nereye gideceğini bilemiyor. Ben eşime ‘Ülkeme geri gidip direneceğim. Burada kalmak istemiyorum’ dedim ama kabul etmedi. Şu an orada fazla kanlı olaylar yaşanıyor. Uzakta yardım edemiyoruz. Sürekli dua ediyoruz. Ukrayna’da yaşanılanları orada yaşamayanlar tamamiyle anlayamaz. Kızım oradayken ben benzeri çıplak gibiyim. Benim canımın bir parçası şu lahza savaşın içinde. Hayat ve vakit durdu ama çok şiddet geçiyor. Burada Suriyeli arkadaşlarımız var. Bizi onlar çok iyi anlıyor. Onlar da bu durumu yaşadı” dedi.
Muhammet Abdulkadir Esen – Said Vakkas Yağcı