
Ihlamurun kilosu 350 TL'den alıcı buluyor
Genel Olarak soğuk havalarda tüketilen ürünlerin fiyatlarının 100-150 TL aralarında olduğunu söyleyen Muhammed Hanzala Altun, “Kar yağdığı vakit ıhlamura talep artar. Zencefil, zerdeçal, tarçın ve karanfile de istek daha çok oluyor. Kış çayları ile adaçayı da çok tüketiliyor. Son zamanlarda döviz kurlarındaki değişikliklerden nedeniyle ithal malların fiyatlarında da değişim oldu. Haberlerde fiyatların artması ile ilgili şeyler görüyoruz lakin bizdeki ürünler de dövizle alınan ithal gelen ürünlerdir.
İthal olan ürünlerde fiyatlar ister istemez arttı, bu kişisel bir şey yok genellikle olan bir şey. Ihlamur ve adaçayı gibi kendi ürünlerimizde bir değiştirme olmadı. Örneğin kabuklu tarçın ve ya toz tarçın 150 TL, zencefil 150 TL, zerdeçal 100 TL ama tabi bunlarda da kalite kavramı vardır. Örneğin işlenmemiş tarçın 80 TL. Tıraşlanmamış dediğimiz toz zencefiller var. Renklerine kadar fiyatı vardır. Bunu adi satıcı anlamaz ama deneyimli bir satıcı bunu anlayabilir. Yani fiyat aralıkları genelde 100-150 TL aralarında değişiyor. Vatandaşlar 80 TL’ye de zencefil bulur lakin içi katkılı olur” dedi.
Altun, ıhlamurun kilosunun 350 TL olduğunu ve fiyatları işinin ehli olmayan satıcıların yükselttiğini söyleyerek, “Ihlamur piyasası da yurtdışından gelen bir ürün olmadığı ve yerli bir ürün olduğu için fiyatında değişiklik olmadı. Televizyonlarda çıkıyor ara sıra ıhlamurun kilosu 500 TL diye lakin geçen yıl ile benzer fiyat yani 300 TL, bir değişim yok. Biz yeniden 100 gramı 30 TL şeklinde satıyoruz. Çiçek ıhlamurun 100 gramı 35 TL’dir. Yani birinin kilosu 300 TL, diğerinin kilosu da 350 TL’dir.
Derhal pastırmacılara değin cümbür cemaat aktar ürünleri satmaya başladı. Herkesin işini yapması lazım. Bu ürünlerin fiyatlarındaki artışlar da ondan kaynaklı oluyor. Cümbür Cemaat daha fazla para galip gelmek istiyor. Herkese ürünleri yerlerinden almasını tavsiye ediyorum. İlla bizden almasına gerek yok, işi iyi haberdar olan yerlerden alması lüzumlu. Fiyat aralığını da söyleyeyim, hadi çiçek ıhlamurun en yükseği 400 TL olsun, yaprak-çiçek girift olan da en yüksek 350 TL olsun. Fiyatlar bu aralıktadır ve 450-500 TL fiyatlar fahiş fiyatlardır” ifadelerini kullandı.
Eren Kan – Mükremin Kaya
sizlere yenihabervar.com farkıyla sunulmuştur