
Venezuela Amerika’nın Petrol İhtiyacını Karşılayabilir mi?
Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltma noktasında önemi çoğalan ülkelerden biri de petrol zengini Venezuela. Venezuela yeraltında yaklaşık 300 milyar varillik petrol rezervine sahip olsa da dünya petrol üretiminde birincil 20 listesine bile giremiyor. VOA Türkçe Caracas’ta konunun uzmanlarıyla konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Amerikalı bürokratlardan oluşan bir heyetin Venezuela’ya beklenmedik ziyareti sonrası tartışılan konulardan biri de dünya enerji piyasalarında oluşan açığın bir kısmının Venezuela petrolüyle karşılanıp karşılanamayacağı konusu.
Resmi verilere göre geçen ay jurnal 788 bin varil petrol üreten Venezuela’da petrolün 600 bin varili Asya pazarına ihraç ediliyor. VOA Türkçe’nin konuştuğu uzmanlar, Amerika’yla muhtemel bir uzlaşma durumunda Venezuela’nın Amerika’ya günde 200 bin, sene sonunda da 600 bin varil petrol ihraç edebileceğini söylüyor.
Venezuela Petrol Odası Başkanı Reinaldo Quintero, “Venezuela’da petrol üretimi geçen sene günde 700 bin varilin üzerindeydi. Mevcut üretim kapasitemizse 900 bin varile yakın. Elimizde kayda değer miktarda rezerv de bulunuyor. Biz, Amerika ile görüşmeler olumlu sonuçlanırsa yıl ardına kadar günlük 1,2 milyon varile; doğru tasarlama, yeterli finansman ve yeni anlaşmalarla 1,5 milyon varile ulaşabileceğini öngörüyoruz. Günde 2 milyon hedefi içinse en düşük 1 buçuk yıl ve 8-10 milyar dolarlık bir finansman gerekiyor. Mevcut üretimi 400 bin varil çoğaltmak içinse 3-5 milyar dolara gereksinim var. Enerji pazarının en manâlı üç aktöründen biri olan Rusya’nın yerini kısa vadede doldurabilmek muhtemel yok ama Venezuela bir petrol ülkesi. Rezervleri ve tecrübesiyle yılsonuna dek üretimini artırarak Amerika ve Avrupa’ya jurnal 600 bin varil petrol sağlayabilecek tek ülke. bununla beraber Latin Amerika’nın en büyük gaz rezervine sahibiz ve bugün 3,5-4 milyar fit küp gaz üretimimizi kısa zamanda iki katına çıkarılabiliriz” diyor.
Uzmanlar kriz sürecinde fakirleşen Venezuela için enerji fiyatlarının artmasının bir menfaat olabileceğini ancak bunun için Venezuela’ya uygulanan yaptırımların hafifletilmesi ya da kaldırılması gerektiğini belirtiyor
Ekonomist Giorgi Cunto Morales, “2013’ten bu yanlamasına yüzde 75-80 küçülen Venezuela ekonomisi minik, üretemeyen ve yoksul bir ekonomiye dönüştü. Evet, hala bir petrol ülkesi ama enerji piyasalarında daha küçük bir aktör. İhtiyacımız olan şey petrol üretimini artırmak ve bunun için büyük miktarda finans desteği ve birazcık süre gerekiyor. Uzun yıllar süren siyasal uzlaşmazlıklara karşın Venezuela’nın en manâlı petrol alıcısı yaptırımlara değin Amerika’ydı. Son zamanlardaysa Asya pazarı. Asya ülkelerine petrol satabilmek için fiyat kıran Venezuela açısından Amerika’yla iş yapmak daha kazançlı. Coğrafi olarak daha yakınlar ve ticari geçmişleri de var. Venezuela’nın Amerika’da petrol rafinerileri bile bulunuyor. İki ülke arasında ticaret her tarafta başlarsa Venezuela yalnızca en kayda değer müşterisini geri kazanmakla kalmaz, yaptırımları delmek için fiyat kırmaktan ve satmak, sevkiyat ve ödeme gibi işlemler için aracı ülkelere gereklilik duymaktan da kurtulmuş olur” diyor.
Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro yılsonu için günde 2 milyon varil petrol üretmeyi hedeflediklerini açıkladı ama uzmanlar bu rakama gelmek için ciddi bir milletlerarası finans desteğine ve daha pozitif zamana gereksinim olabileceğini kaydediyor.
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ sizlere yenihabervar.com farkıyla sunulmuştur